Головна » 2019 » Січень » 31 » Особливості кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх.
08:33
Особливості кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх.

Нет описания фото.Неповнолітніми вважаються особи, від 14 до 18 років. До 14 років – це малолітні діти.
Загально-кримінальна відповідальність наступає з 16-річного віку, а в окремих випадках згідно ст.22 КК України діти притягаються до кримінальної відповідальності з 14-річного віку за такі види злочинів: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом, крадіжку, вимагання, грабіж, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортним засобом, хуліганство.
Разом з тим необхідно знати, що за вчинення незначних проступків, неповнолітні несуть також і адміністративну відповідальність, яка наступає з 16 років. 
Адміністративним правопорушенням є:
- дрібна крадіжка, тобто дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати;
- дрібне хуліганство;
- розпиття алкогольних напоїв, в тому числі і пива, або поява в п’яному вигляді в громадському місці;
- бродяжництво (прогули уроків, залишення домівки більш ніж на добу);
- куріння в школі та на вулицях;
- бійки та інші.
Якщо неповнолітній вчинив адміністративне правопорушення, не досягнувши 16-річного віку, то відповідальність згідно чинного законодавства за ці діяння, несуть його батьки відповідно ч. 3 ст.184 КУпАП (за неналежне виховання своїх дітей).
Якщо малолітня особа, яка не досягла 14 років, вчинила злочин, то у цьому випадку також відповідальність несуть батьки згідно ч. 4 ст. 184 КУпАП. Рішення за адміністративними протоколами щодо батьків неповнолітніх приймає тільки суд.
У разі вчинення двох і більше адміністративних правопорушень протягом року неповнолітній одразу ставиться на облік у поліцейському підрозділі ювенальної превенції, про що інформується служба у справах дітей та заклад, в якому той навчається. 
Нагадуємо, що відповідно до законодавства України, обмежено перебування дітей віком до 16 років у закладах, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час, без супроводу батьків чи інших законних представників.
Власникам закладів необхідно вжити всіх заходів щодо недопущення в період часу з 22.00 год. до 6.00 год. перебування в закладі осіб віком до 16 років без супроводу батьків. У зв’язку з цим необхідно у відвідувачів молодого віку запитувати та перевіряти оригінали документів. У разі виявлення в ході перевірок у закладі дітей віком до 16 років відносно власника буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ознаками ст. 180-1 КУпАП, за матеріалами якого будуть застосовані фінансові санкції. Батьки, чиїх дітей затримано, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП.

 
Переглядів: 1028 | Додав: Ditu_bc | Рейтинг: 0.0/0