Головна » 2018 » Квітень » 1 » Нові правила виїзду дітей за кордон
19:15
Нові правила виїзду дітей за кордон

 

 

Від сьогодні вступають в дію нові правила виїзду дітей за кордон. Дізнайтесь першими

Державна міграційна служба (ДМС) України прийняла рішення, що з 1 квітня поточного року дітям будуть оформляти окремі закордонні паспорти замість внесення даних про дитину в батьківські документи.

При цьому старі зразки будуть діяти ще протягом трьох років. За нововведеннями діти зможуть оформити особистий закордонний паспорт з самого моменту народження. Документ видається на 4 роки.

Хоча немовлятам доведеться змінювати паспорт частіше: дитина має бути схожа на ту, що є на фото у паспорті, тому трирічного хлопчика чи дівчинку можуть розвернути на кордоні, якщо паспорт був виданий у віці 2 чи 3 місяців і дитина за цей час стала взагалі не схожа на своє фото. 

Підлітки, які досягли 16 років, мають право відновити паспорт через 10 років. Для оформлення дитячого паспорта необхідно звернутися в паспортний сервіс або відділення міграційної служби.

Як отримати паспорт

Паспорт для дитини можна оформити з перших днів її народження. Для цього треба звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг, подати певні документи й заплатити за надану послугу та паспортний бланк. Анкету на оформлення паспорта заповнює співробітник ДМС. Для зручності у деяких містах України можна записатися в електронну чергу на офіційному сайті ДМС. Кожен робочий день о 00:00 з’являються нові дати для запису.

Для оформлення потрібна заява, оригінал свідоцтва про народження, ідентифікаційний код, паспорт батьків, квитанція про оплату.

Той з батьків, хто прийшов оформлювати паспорт для дитини, повинен мати із собою документи, що підтверджують його особу.

Якщо у свідоцтві про народження вказано, що один з батьків – іноземець, то при поданні документів потрібна довідка про реєстрацію українського громадянства дитини. (прим: на думку редакції, ця вимога протизаконна, але вона є, і з нею доводиться або рахуватися, або оскаржувати) 

Нетермінове оформлення паспорта для дитини буде коштувати від 557 до 957 гривень.

Особливості

Є деякі відмінності в оформленні біометричного паспорта для дітей різного віку:

  • діти до 12 років не здають відбитки пальців;
  • дітям від 12 років сканування відбитків пальців здійснюється за дозволом батьків або законних представників;
  • дітям, яким виповнюється 14 років, оформлення закордонного паспорта можливо тільки за наявності паспорту громадянина України у формі ID-картки . Вони здають відбитки пальців та ставлять власний підпис у паспорті;
  • діти від 16 років можуть подавати документи самостійно, без участі батьків.

Дітям від народження і до 16 років біометричний закордонний паспорт оформлюється строком на 4 роки, термін дії паспорту для громадян від 16 років становить 10 років з дати видачі.

Неформальна порада: Не забудьте, їдучи за кордон, взяти крім паспорта дитини ще й свідоцтво про народження. Це підтвердження у разі сумнівів прикордонників, що люди, які їдуть із дитиною, є її батьками.

Якщо дитина віком до 16 років подорожує без батьків, наприклад, з класом або у складі спортивної команди, то необхідно:

  • згода обох батьків, або опікунів/усиновлювачів, або інших законних представників дитини. У згоді вказується країна, куди їде дитина, та період її перебування у даній країні;
  • вказати дані супроводжуючого, який буде подорожувати з дитиною; якщо такого супроводжуючого немає, то деякі авіакомпанії надають послугу супроводу неповнолітніх за окрему плату.

Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду – довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.

Нотаріально завірена згода другого з батьків не потрібна, якщо:

  • він іноземець або позбавлений громадянства; це повинно підтвердитися відповідним записом у свідоцтві про народження дитини;
  • він помер, і той із батьків, з яким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально завірену копію свідоцтва про смерть;
  • він позбавлений батьківських прав, і той із батьків, з ким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення суду;
  • він зник безвісти, і той із батьків, з ким дитина подорожує, має при собі оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення суду про визнання другого із батьків безвісно відсутнім.
  • дитина подорожує із матір'ю-одиночкою, яка має документальне підтвердження такого статусу за ч.1 ст.135 Сімейного кодексу 
Переглядів: 576 | Додав: Ditu_bc | Рейтинг: 0.0/0