Головна » 2013 » Листопад » 6 » Відбулося засідання круглого столу «Створення регіональних центрів підтримки дітей»
17:29
Відбулося засідання круглого столу «Створення регіональних центрів підтримки дітей»

На виконання Указу Президента України від 01 червня 2013 року №312 «Про додаткові заходи із забезпечення гарантій реалізації прав та законних інтересів дітей», ДПтС України погоджено питання щодо реалізації спільно з Всеукраїнською Фундацією «Захист Прав Дітей» та за підтримки Європейського Союзу міжнародного проекту «Створення регіональних центрів підтримки і супроводу дітей у кризових життєвих обставинах» (далі – проект).

Реалізація зазначеного проекту планується у співпраці з Міністерством праці та соціальної політики України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством освіти і науки України, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, а також органами місцевого самоврядування.

Метою зазначеного проекту є створення в трьох пілотних регіонах - Центрів підтримки і супроводу дітей у кризових життєвих обставинах, з метою надання комплексної професійної допомоги і супроводу дітей, які знаходяться у конфлікті з законом, або опинилися у складних життєвих обставинах (м. Біла Церква, м. Жмеринка та м. Хмельницький).

Так, у рамках проекту 31 жовтня 2013 року в м. Києві, Всеукраїнською Фундацією «Захист Прав Дітей» організовано та проведено круглий стіл «Створення регіональних Центрів підтримки дітей».

Участь у зазначеному заході взяли: Голова Всеукраїнської Фундації «Захист Прав Дітей» Євгенія Павлова, виконавчий директор цієї ж організації Юрій Луценко, начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України полковник міліції Олексій Лазаренко, начальник відділу організаційно-методичного забезпечення кримінально-виконавчої інспекції ДПтС України підполковник внутрішньої служби Валерій Калівошко, а також керівники кримінальної міліції у справах дітей, кримінально-виконавчої інспекції, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділів освіти міст Білої Церкви, Жмеринки та Хмельницького.

З доповіддю перед учасниками круглого столу виступив виконавчий директор Всеукраїнської Фундації «Захист Прав Дітей» Юрій Луценко, який довів до присутніх огляд регіональних ресурсів та їх поєднання у діяльності Центру, а також визначив категорію клієнтів зазначеного Центру.

Учасники круглого столу під час роботи в групах змогли опрацювати та продемонструвати ефективну взаємодію між всіма органами виконавчої влади, які опікуються дітьми та спланувати модель регіонального центру підтримки дітей.

У зазначеному центрі заплановано надання послуг дітям, які їх потребують за напрямами: - профілактика правопорушень;

- послуги з медіації (програми примирення);

- послуги пробації;

- юридична допомога;

- психологічна допомога (групова та індивідуальна);

- допомога у режимі «єдиного вікна»;

- долучення додаткових фахівців;

- направлення до реабілітаційних або медичних центрів тощо.

До надання таких послуг будуть задіяні фахівці (юристи, психологи, соціальні працівники тощо) всіх державних органів, які опікуються дітьми в залежності від потреб дитини.

З питань дотримання прав дитини, потреб у міжвідомчій координації перед учасниками круглого столу виступила провідний експерт Міжнародної організації «Захист дітей» пані Мір’ям Блаак (Нідерланди).

В своєму виступі експерт нагадала про міжнародні зобов’язання в підтримку дітей, серед яких:

- Конвенція ООН про права дитини: стаття 3, розділи 2, 6, 19, 27, 37 і 40;

- Загальні коментарі No. 10 (2007) права дітей у ювенальній юстиції, Конвенція ООН/К/ЗК/10;

- Загальні коментарі No. 13 (2011) права дитини на захист від всіх форм жорстокого поводження, Конвенція ООН/К/ЗК/13;

- Ер-Ріядські Керівні принципи (1990): превенція.

Також було наголошено на створенні ефективної міжвідомчої взаємодії, яка повинна бути мультисекторальна (спільна система оцінювання і міжвідомчі угоди), дружня до дитини та з відповідним кейс-менеджментом. Наведені найкращі приклади міжвідомчої координації стосовно діяльності щодо роботи з дітьми у різних країнах: Супермаркет послуг та Центри дитячої адвокації у США, Будинки для дітей у Скандінавських країнах, Місцеві Ради з охорони дитинства у Великобританії, Будинки безпеки у Нідерландах, Мультидисциплінарні центри запобігання насильству над дітьми у Нідерландах та Центри підтримки дітей у Грузії.

На підготовчому етапі проекту планується формування координаційно-дорадчої групи проекту, формування цільових груп дітей, створення міжвідомчої групи фахівців для роботи в Центрі, відкриття Центру та організація його діяльності.

За результатами зазначеної діяльності організаторами проекту у співпраці з зацікавленими відомствами планується розробити посібник для працівників регіональних центрів по роботі з дітьми та будуть підготовлені рекомендації щодо ефективності роботи таких центрів та можливості їх впровадження на державному рівні.

Реалізація зазначеного проекту передбачена протягом трьох років (2013-2016 роки). Більш детальну інформацію про реалізацію проекту можна переглянути за адресою організаторів проекту: www.aufcr.com.ua



Переглядів: 673 | Додав: Ditu_bc | Рейтинг: 5.0/1