Головна » 2013 » Листопад » 10 » Сімейний патронат – шлях, який попереджає потрапляння дитини в інтернат
15:45
Сімейний патронат – шлях, який попереджає потрапляння дитини в інтернат

На початку листопада 2013 року голова підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства Комітету ВР України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Жук здійснив робочу поїздку до міста Біла Церка з метою ознайомлення з результатами запровадження послуг сімейного патронату в місті.

 Візит розпочався із зустрічі з заступником міського голови Білої Церкви Миколою Антонюком та керівниками соціальних служб міста, в ході якої вони розповіли про досвід створення послуг сімейного патронату, а також про включення сім’ї патронатного вихователя у систему захисту прав дитини та надання послуг вразливим сім’ям із дітьми. Учасники зустрічі обговорили організаційно-правові та фінансові інструменти запровадження цієї інноваційної послуги та актуальність нормативно-правового регулювання на національному рівні.

 Зокрема, голова підкомітету зазначив: «Ми запровадили цю послугу у місті спочатку за підтримки міжнародної організації — Партнерста "Кожній дитині”, але зараз фінансуємо її з місцевого бюджету. Кілька років існування послуги дозволили нам знайти незаперечні аргументи того, що який би хороший не був інтернат і люди, які там працюють, вони не можуть надати таке піклування і ту любов, як у сім’ї».

 Народний депутат також завітав до сім’ї патронатних вихователів – Тетяни й Тараса Гурських, які з жовтня 2011 року надали допомогу 8 дітям, позбавленим батьківського піклування. Гурські розповіли про своїх вихованців, про роботу з біологічними батьками і про труднощі, які виникають. Пані Тетяна звернула увагу на те, що більшість дітей, якими вони опікувалися, були з сімей колишніх вихованців інтернатних закладів, а тому в більшості випадків відновити батьківські функції та потенціал – важко. Але результати роботи надзвичайно радують і мотивують: усі діти знайшли собі любячі сім’ї.

 Зараз на вихованні у подружжі Гурських 6-місячний хлопчик – він також чекає на успішне вирішення питання подальшого влаштування.

 

 Довідка

 Запровадження сімейного патронату в Україні було розпочато Партнерством «Кожній дитині» у 2009 році в рамках соціального експерименту. Тоді спільно з органами місцевого самоврядування в м. Бровари Київської області було створено першу в Україні патронатну сім’ю, метою функціонування якої було негайне забезпечення права дитини, що опинилась у складних життєвих обставинах, на сімейне виховання на час подолання кризи або її підготовки до постійного влаштування в інші сімейні форми. У 2010 році до експерименту долучилось м. Біла Церква.

 У 2013 році проект "Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування” реалізовується Партнерством "Кожній дитині” в трьох пілотних територіях: м. Києві, м. Бровари та м. Біла Церква Київської області у співпраці зі службою у справах дітей Київської міської адміністрації, службою у справах дітей та сім’ї Київської облдержадміністрації, а також за підтримки Всесвітнього дитячого фонду (Швеція) та Міністерства соціальної політики України.

 Станом на жовтень 2013 року в Україні функціонує 5 патронатних сімей (з них 4 було започатковано за ініціативи МБО «Кожній дитині»). Завдяки виконаній роботі протягом останніх трьох років із 36 дітей, що знаходились під патронатом, жодна не потрапила до інтернатного закладу.

Переглядів: 604 | Додав: Ditu_bc | Рейтинг: 0.0/0